Prima reacție a lui Iohannis, după decizia CCR

scrisoare deschisă către klaus iohannis
Foto: Facebook

Președintele Klaus Iohannis a spus, întrebat dacă ia în calcul să nu respecte decizia Curții Constituționale privind revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, că preocuparea sa este să consolideze statul de drept și să se asigure că procurorii rămân independenți.

Președintele a mai spus că aceștia nu trebuie să fie în subordinea unui politician, fie el și ministru al Justiției.

„Nu o să comentez (decizia Curții Constituționale-nr.). Așa cum am spus, aștept motivarea Curții pe care o vom citi până vom înțelege ceva din ea, după care vom comunica ce voi face. Însă la momnentul acesta pot să vă spun două- trei lucruri care țin de această temă.

Această decizie aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului șef al DNA. În realitate sunt mult mai multe teme care apar, sunt și sunt readuse în discuție, bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins, și voi acționa în consecință, că procurorii trebuie să fie independenți. Ei nu trebuie în niciun caz controlați politic, nu pot fi în subordinea unui politician fie el și ministru”, a spus Iohannis.

Curtea Constituțională a României a pronunțat pe 30 mai decizia pe tema conflictului între puteri în cazul respingerii revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Hotărârea arată că a fost un conflict între Executiv și Președinție.

Președintele Klaus Iohannis „urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, se arată în comunicatul CCR.

Curtea a constatat „existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.