Prima reacție a lui Klaus Iohannis după ce SUA au atacat Siria

Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter cu privire la atacul SUA și al aliaților săi asupra Siriei.

„România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, care nu are nicio justificare. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”, a scris Klaus Iohannis pe rețeaua de socializare.

SUA, Marea Britanie și Franța au lansat azi-noapte un atac cu rachete Tomahawk asupra mai multor locații din Siria, printre care depozite de arme chimice, centre de comandă și un laborator suspectat că ar fi implicat în producția de arme chimice și biologice.

Rachetele au fost lansate ca reacție la un atac cu arme chimice care ar fi avut loc săptămâna trecută în orașul Douma.

„Națiunile britanică, franceză și americană s-au folosit de dreptul lor de a interveni împotriva barbariei și a brutalității. Scopul acțiunilor noastre din această seară este de a stopa producția, răspândirea și folosirea armelor chimice”, a declarat președintele Donald Trump aseară, la ora locală 21.00.

Premierul britanic Theresa May a confirmat implicarea Marii Britanii în atac, arătând că „nu există nicio alternativă practică la folosirea forței”.

Și președintele francez Emmanuel Macron a confirmat implicarea țării sale în operațiunea de atac asupra Siriei. „Zeci de bărbați, femei și copii au fost masacrați cu arme chimice. S-a întrecut orice limită”, a spus el cu referire la atacul din Douma de acum o săptămână.

Ambasadorul Rusiei în SUA a condamnat atacul din Siria, declarând că acesta „nu va rămâne fără consecințe”. Vladimir Putin a condamnat atacul „în mod categoric”.

Potrivit unui mesaj transmis de Ministerul Apărării din Rusia, nu există victime nici în rândul armatei siriene și nici în rândul civililor. Anterior, televiziunea de stat siriană transmisese că 3 civili au fost răniți în Homs.

Statul sirian a negat în repetate rânduri că ar fi folosit arme chimice. Sana, agenția de știri oficială din Siria, a numit atacul „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

„Atacul american, francez și britanic împotriva Siriei va eșua”, a mai transmis Sana.

SUA a mai atacat Siria și în aprilie 2017, după ce 80 de persoane au fost ucise în orașul Khan Sheikhoun în urma unui atac cu arme chimice.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.