Prima răzbunare a României împotriva Austriei. Va bloca intenția Vienei de a prelua președinția OSCE

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu. Foto: captură Facebook

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că România ar putea să își folosească dreptul de veto pentru a împiedica Austria în demersurile sale de a obține președinția OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).

Liderul Camerei Deputaților a făcut această declarație la Parlament, într-o conferință de presă susținută după reuniunea Comitetului Politic Național al Partidului Social Democrat.

„Haideți să facem o distincție. Să știți că în aceste companii austriece de pe teritoriul României, vreau să vă reamintesc, că sunt lucrători români.

Eu, când am vorbit despre sancțiuni către Austria, nu către austrieci… dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aștepta, de exemplu când Austria solicită să aibă șefia OSCE-ului, ca România să nu folosească același drept de veto.

Dar poate până se ajunge la această paralelă, totuși există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este o organizație internațională pentru securitate. Se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale.

Printre obiectivele sale se numără controlul armelor, promovarea drepturilor omului, a libertății presei și a alegerilor libere și corecte. 57 de state sunt membre în OSCE, inclusiv România.

Potrivit surselor G4Media.ro, Austria intenționează să obțină susținerea necesară pentru ca reprezentantul său pe lângă OSCE să devină în 2023 secretar general al organizației. Desemnarea noului candidat va avea loc în decembrie 2023, când expiră mandatul de 3 ani al actualului secretar.

Sursa citată mai notează că e de așteptat ca OSCE să joace un rol major în situația post-conflict din Ucraina.

Declarația lui Marcel Ciolacu poate fi urmărită începând cu minutul 10.45:

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.