Prima plajă din Europa pentru persoane cu dizabilități va fi amenajată în România

plajă gura portiței
Plajă. Foto: Octavian Micu

Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă special amenajată pentru persoanele cu dizabilități.

Parcul terapeutic va fi construit pe plaja de pe Faleza Nord și va avea o suprafață de 22.000 de metri pătrați.

Plaja va avea două zone cu scaune pentru plajă, 100 de locuri, două zone unde oamenii vor putea să se bronzeze pe prosoape, 1.000 de locuri, rampe de acces, o scenă pentru evenimente, o grădină relaxantă, un punct de hidratare, două locuri de joacă, zone pentru stimularea vizuală, tactilă și auditivă, o alee senzorială, un atelier de olărit și scaune mobile plutitoare pentru persoane cu dizabilități, cât și un punct de prim ajutor.

Proiectul, care va fi gata până vara viitoare, a fost inițiat de pishologul Adrian Gemănaru. El a fost nominalizat la Festivalul Mondial al Autismului pentru terapiile pe care le-a dezvoltat pentru recuperarea copiilor care suferă de autism și de alte dizabilități.

Potrivit inițiatorilor proiectului, peste 100.000 de oameni vor vizita această zonă vara viitoare.

În România trăiesc peste 780.000 de persoane cu dizabilități, mai mult de o treime dintre ei suferind de dizabilități severe.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.