Prima misiune spațială către Soare va fi demarată de NASA în 2018

Soarele are o masă de 1.989.100.000.000.000.000.000 miliarde de kilograme Foto: NASA Goddard Space Flight Center
Soarele are o masă de 1.989.100.000.000.000.000.000 miliarde de kilograme Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Cu un strat izolator gros de aproape 13 centimetri, sonda solară Parker va explora atmosfera Soarelui, în cadrul misiunii care va începe în vara anului viitor.

Nu este o călătorie pe care o poate face omul, astfel că NASA va trimite o sondă, cu mărimea de 3 metri, într-o misiune istorică, urmând să ajungă mai aproape de Soare decât orice altă sondă spațială trimisă vreodată de pe Pământ.

Sonda va trebui să reziste unui asalt extraordinar de căldură și radiații, însă cercetătorii speră ca va oferi răspunsul pentru multe întrebări în legătură cu locul Pământului în sistemul solar.

Sonda Parker Solar a fost numită în onoarea astrofizicianului Eugene Parker, care a prezis existența vântului solar în 1958, când era profesor la Institutul Enrico Fermi, de la Universitatea din Chicago. Munca sa a fost una revoluționară.

”Este pentru prima oară când NASA numește o sondă după un om aflat în viață”, a explicat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Directoratului pentru Misiuni Științifice din Washington, citat de CNN.

Sonda Parker va orbita Soarele de la o distanță de aproape 6 milioane de kilometri față de suprafața stelei. NASA dorește să înțeleagă mai bine vântul solar. Potrivit unor studii recente, perturbările neașteptate ale vântului solar ar putea provoca pagube de peste 2 trilioane de dolari în Statele Unite, iar unele părți ale țării ar putea rămâne fără electricitate timp de un an.

În drumul său spre Soare, sonda Parker va trece de șapte ori în apropierea planetei Venus, pentru a obține un avânt gravitațional, urmând apoi să orbiteze Soarele timp de șapte ani.

În cele din urmă, sonda va fi mai aproape de Soare decât de planeta Mercur, urmând să poată observa vântul solar la viteze supersonice.

Învelișul din compuși de carbon al sondei poate suporta temperaturi de 1.300 de grade Celsius. Viteza pe care o va atinge sonda în jurul Soarelui va fi de aproape 725.000 de kilometri pe oră.

Misiunea se va încheia în 2025.

”Este foarte interesant că vom putea observa Soarele atât de aproape. Sunt sigur că ne așteaptă unele surprize”, a spus Eugene Parker.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.