Prima localitate băgată în carantină de la debutul „valului 2” de infecții cu coronavirus în România

stop carantină
Foto: Wokandapix / pixabay.com

O localitate din România va intra în carantină astăzi, de la ora 17.00.

Este vorba despre satul Cartojani din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu, a anunțat prefectul județului la postul de televiziune Digi24.

În ultima perioadă aici au fost depistate 32 de persoane pozitive la noul coronavirus. Cum populația satului este destul de mică, de aproximativ 3.600 de locuitori, rezultă că s-au întrunit condițiile pentru ca localitatea să fie plasată în carantină (potrivit legii, acest lucru se poate face dacă într-o localitate sunt cel puțin 3 persoane infectate la mia de locuitori).

În Cartojani sunt, așadar, 8,8 persoane la mia de locuitori.

După ora 17, locuitorii din sat nu vor mai avea voie să iasă din localitate.

„Forțele de ordine sunt deja în teren”, a declarat Aneta Matei, prefectul județul Giurgiu.

Ea a mai spus că autoritățile au luat toate măsurile pentru ca în perioada de carantină oamenii să nu poată părăsi localitatea pe drumurile agricole, așa cum s-a întâmplat în județul Suceava în perioada stării de urgență. Matei a menționat că autoritățile au echipaje ale forțelor de ordine la fiecare intrare și ieșire din oraș. Potrivit prefectului, în sat sunt și persoane care lucrează în alte localități.

Cartojani va intra în carantină pentru 14 zile.

Aneta Matei a mai spus că focarul ar fi apărut din cauza unui eveniment de pe litoral.

„Eu înțeleg că de la un eveniment la care au participat câteva persoane pe litoral”, a mai spus ea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.