Prima imagine transmisă de roverul Perseverence de pe Marte

Roverul Perseverence, dezvoltat de NASA, a asolizat pe Marte la ora 22:57 (ora Româiei), după o călătorie de 480 de milioane de kilometri. A fost un moment întâmpinat cu urale de cei de la NASA. Asolizarea pe Marte este o operațiune dificilă, doar 40% dintre toate misiunile trimise spre Marte, de toate agențiile spațiale, au reușit să execute cu succes această manevră.

Etapa de asolizare este supranumită „cele 7 minute de teroare”. NASA nu poate controla sistemele concepute să aducă roverul în siguranță pe sol pentru că un semnal radio are nevoie de 11 minute pentru a ajunge de la Pământ la Marte, ia procesul de asolizare se finalizează în doar 7 minute.

Președintele SUA, Joe Biden, a urmărit în picioare transmisiunea NASA. Pe contul oficial de Twitter al Casei Albe a fost postată o fotografie în care președintele american, în picioare, lângă un birou, privește la un ecran aflat pe perete, unde sunt transmise în direct imaginile NASA cu amartizarea roverului Perseverance.

Fotografia este însoțită de un mesaj din partea lui Joe Biden: „Felicitări NASA și tuturor celor care au muncit asiduu ca să facă posibilă această asolizare istorică a roverului Perseverance. Astăzi am dovedit încă o dată că prin puterea științei și cu ingeniozitatea americană, nimic nu rămâne dincolo de tărâmul posibilității”.

Joe Bide FOTO: President Biden/witter
Joe Bide      FOTO: President Biden/witter

La scurt timp, Perseverence a transmis și prima imagine de pe planeta Marte:

Roverul va intra în stare de „adormire” în această noapte, timp în care își va încărca bateriile și va face un control al aparaturii de la bord, să se asigure că toate sistemele sunt funcționale, a spus Jessica Samuels, Surface Mission Manager la NASA.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.