Prima imagine din istorie cu o gaură neagră

prima imagine cu o gaură neagră

Event Horizon Telescope Collaboration

Oamenii de știință au obținut prima imagine a unei găuri negre, folosind Telescopul Event Horizon. Este vorba despre gaura neagră din centrul galaxiei Messier 87.

În imagine se observă un „inel” strălucitor care se „îndoaie” în jurul găurii negre din cauza gravitației uriașe exercitată de aceasta.

Această imagine reprezintă cea mai puternică dovadă de până acum pentru existența găurilor negre super-masive din centrul galaxiilor, se arată pe siteul eventhorizontelescope.org.

Au mai existat și până acum imagini ale unor găuri negre și a discului de acreție din jurul lor (acesta conține materia care intră în găurile negre), însă nu la o rezoluție atât de bună încât să se „vadă” gaura neagră.

Telescopul Event Horizon (EHT) este de fapt o rețea de 8 telescoape radio amplasate în locuri diferite pe Terra, scopul său fiind încă de la început acela de a realiza imagini ale găurilor negre. Această rețea funcționează ca un telescop virtual de mărimea Pământului, care poate obține astfel imagini la o rezoluție fără precedent.

Miercuri, 10 aprilie, echipa internațională de cercetători din cadrul proiectului a anunțat că a obținut prima dovadă vizuală directă a unei găuri negre super-masive.

Gaura neagră din centrul galaxiei Messier 87 se află la 55 de milioane de ani lumină de Pământ și are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Galaxia Messier 87 este în centrul imaginii, înconjurată de cel mai luminos halou. Foto: Chris Mihos (Case Western Reserve University)/ESO – http://www.eso.org

„Am realizat prima imagine a unei găuri negre. Este o realizare științifică extraordinară, făcută de o echipă de peste 200 de cercetători”, a declarat directorul proiectului EHT, Sheperd S. Doeleman de la Centrul pentru Astrofizică Harvard–Smithsonian.

Cercetătorii provin din toate colțurile planetei: din Europa, din Americi și din estul Asiei.

Printre locațiile unde se află radio telescoapele din rețea se numără vulcani din Hawaii și Mexic, munți din Arizona, SUA, munții Sierra Nevada din Spania, Deșertul Atacama din Chile și Antarctica.

„Am realizat ceva considerat imposibil cu doar o generație în urmă. Descoperirile din tehnologie, conexiunile dintre cele mai bune radio telescoape din lume și algoritmii novatori au contribuit la deschiderea unei noi perspective pentru înțelegerea găurilor negre”, a mai spus Doeleman.

Proiectul EHT de realizare a primei imagini a unei găuri negre a fost finanțat în parte și de Uniunea Europeană. Mai exact, UE a finanțat trei dintre oamenii de știință de elită și echipele lor implicați în descoperire și a sprijinit dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de telescoape mari esențiale pentru succesul proiectului, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat de presă. În total, Comisia Europeană a finanțat proiectul cu 14 milioane de euro.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version