Prima fermă plutitoare. În Olanda, vacile vor paște pe apă

Așa arată ferma plutitoare care va fi instalată în portul Rotterdam (Foto: Beladon)
Așa arată ferma plutitoare care va fi instalată în portul Rotterdam (Foto: Beladon)

Olanda, care își dorește să devină prima țară cu economie circulară din Europa, va pune în funcțiune prima fermă de vaci plutitoare.

Proiectul, care a costat 2,5 milioane de euro, va fi implementat începând cu luna decembrie, în apropierea portului Rotterdam.

”Trebuie să construim și pe apă, nu doar pe pământ. Vom folosi apa ca spațiu pentru producția de hrană, de exemplu. Dacă reușim să gestionăm resursele de energie, hrană, apă și deșeuri, putem crea un sistem complet circular”, a explicat Minke van Wingerden, unul dintre proprietarii Beladon, companie care dezvoltă ferma plutitoare.

Platforma va avea o suprafață de 1.200 de metri pătrați și va fi construită pe 3 niveluri, urmând să găzduiască 40 de vaci. Se așteaptă o producție de 1.000 de litri de lapte pe zi.

“Ferma va fi așezată într-o zonă a portului Rotterdam care nu poate fi accesată de navele mari. Vrem sa profităm de acest spațiu. În curând vom proiecta și o fermă de găini sau o sera vegetală ecologică”, a adăugat olandezul, potrivit wall-street.ro.

Ferma va fi realizată din cadre de oțel galvanizat, în timp ce urina bovinelor va fi absorbită de podea, care va purifica apa. Aceasta va fi folosită apoi pentru creșterea furajelor sub lumină artificală. Bălegarul va fi colectat cu un dispozitiv special, urmând să fie expediate unei ferme aflate în apropiere.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.