Prima femeie amendată în Danemarca pentru că purta un văl ce îi acoperea total fața

văl islamic niqab
Vălul de tip niqab lasă doar ochii la vedere. Foto: geralt / pixabay.com

O femeie a fost amendată cu 1.000 de coroane (134 de euro) în Danemarca, după care i s-a spus fie să își dea jos vălul total care îi acoperea fața, fie să părăsească spațiul public, relatează „The Guardian”.

Femeia în vârstă de 28 de ani ce purta un văl de tip niqab a devenit prima persoană amendată în Danemarca pentru că a încălcat noua lege care interzice purtarea vălului islamic total în spațiile publice. Legea a intrat în vigoare la 1 august.

Poliția a fost chemată la un centru comercial din Horsholm, din nord-estul regiunii Nordsjaelland, unde femeia ce purta vălul a intrat într-o dispută cu o altă femeie care a încercat să îi dea jos vălul niqab.

„În timpul disputei vălul niqab a căzut, însă până am ajuns noi femeia și-l pusese la loc”, a declarat polițistul David Borchersen pentru agenția de presă Ritzau.

Poliția a realizat o fotografie cu femeia care purta niqab și a obținut și imagini de pe camera de supraveghere din centrul comercial. Femeia a fost informată că va primi o amendă de 1.000 de coroane, iar apoi i s-a spus fie să își dea jos vălul, fie să părăsească spațiul public.

„A ales să plece”, a mai declarat Borchersen.

Începând de la 1 august, purtarea unei burqa (ce acoperă întreaga față a unei femei) sau a unui văl de tip niqab (care lasă la vedere doar ochii), în spațiul public, va fi sancționată cu o amendă de 1.000 de coroane daneze.

Încălcarea repetată a legii poate duce la amenzi de până la 10.000 de coroane. Noua lege sancționează și purtarea de balaclave, măști sau bărbi false.

În vreme ce susținătorii drepturilor omului spun că legea reprezintă o încălcare a drepturilor femeii, susținătorii ei spun că ea va contribui la o mai bună integrare a imigranților musulmani.

Belgia, Franța, Germania și Austria au interzis și ele total sau parțial purtarea vălurilor care acoperă total fața.

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.