Prima declarație a Simonei Halep după ce a fost suspendată 4 ani pentru dopaj

Simona Halep a fost suspendată timp de 4 ani pentru dopaj de către un tribunal independent, ca urmare a încălcării Programului antidoping din tenis (TADP).

Ea a fost suspendată pentru două încălcări:

  • Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum sunt evidențiate în proba de urină a lui Halep, colectată la 29 august 2022 la US Open
  • Utilizarea unei substanțe sau metode interzise în 2022, bazată pe recoltarea și analiza a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP (Pașaportul Biologic al Atletului)

Roxadustat este o substanță utilizată pentru tratamentul anemiei, dar se află pe lista de substanțe interzise a WADA (Agenția Mondială Antidoping), deoarece este considerat un agent de dopaj al sângelui, care crește hemoglobina și producția de globule roșii.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de Instagram, Simona Halep se declară „șocată și extrem de dezamăgită” de decizia tribunalului. Mai mult, ea spune că 2 dintre cei 3 experți și-au schimbat brusc opinia în favoarea acuzaţiilor ITIA după ce au aflat identitatea ei.

Iată întreaga declarație a Simonei Halep:

Astăzi, un tribunal din cadrul Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața tenisului. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenționat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani și am contestat-o potrivit prevederilor legale.

Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzații aduse de ITIA – un test de urină pozitiv pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului din Pașaportul Biologic (ABP). Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalulu, dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele și am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu dosarul ABP. Deși sunt recunoscătoare că am în sfârșit un deznodământ în fața unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate și cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt atât șocată și extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal.

Cred într-un sport curat şi, în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, de-a lungul a sute de turnee şi două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge şi urină pentru a verifica dacă există substanţe interzise – toate au fost negative, până la 29 august 2022.

Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere şi a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substanţe interzise, însă acum ştim – şi tribunalul a fost de acord – că unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu iniţial pozitiv până în prima parte a anului 2023, toate rezultatele fiind negative.

În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzaţie ABP numai după ce grupul său de experţi a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei experţi să îşi schimbe brusc opinia în favoarea acuzaţiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experţi care au analizat doar parametrii mei sanguini – care s-au menţinut timp de peste 10 ani în acelaşi interval.

Acest grup de experţi a ignorat faptul că nicio substanţă interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepţie a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut şi care, dacă luăm în considerare testul meu negativ făcut cu trei zile înainte de testul pozitiv, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.

Sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor şi a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez şi să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi reabilita numele în fața acestor acuzaţii false şi pentru a mă întoarce pe teren. Intenţionez să fac recurs la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză.

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Cazul rămâne supus recursului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.