Prima declarație a lui Klaus Iohannis despre criza SUA-Iran: ”O descaladare…”

Klaus Iohannis. FOTO: presidency.ro

La aproape o săptămână de la uciderea generalului iranian Qassem Soliemani în Irak de către o dronă americană, incident care a înveninat și mai mult tensiunile dintre SUA și Republica Islamică Iran, președintele român Klaus Iohannis a făcut primele comentarii pe marginea situației.

”Situația din Irak ne privește, fiindcă noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak, avem oameni și în alte țări din zonă, știți foarte bine. Avem reprezentanțe și, în acest sens, sunt o serie de cetățeni români expuși în zonă. Ne preocupă și vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie. Pe de altă parte, avem și noi militari în Irak, staționați, care fac parte din forțele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo și, evident, siguranța lor ne preocupă. O parte din militarii noștri au fost deja relocați”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Generalul Qassem Soleimani, considerat erou de o mare parte dintre iranieni, a fost ucis de o dronă în Irak. Iranienii au jurat răzbunare, însă americanii au spus că au deja pregătite numeroase ținte pe care le vor lovi drept represalii la eventualele atacuri iraniene.

Funeraliile fostului comandant de oști iranian, responsabil pentru multe operațiuni sângeroase în Orientul Mijlociu, au avut loc astăzi, iar zeci de oameni și-au pierdut viața și alți câteva sute au fost răniți în urma unei busculade din timpul marșului funerar la care au participat sute de mii de oameni.

Președintele Iohannis îndeamnă la calm și la o rezolvare pașnică a neînțelegerilor dintre SUA și Iran.

”Eu personal îi acord foarte multă atenție. Sunt în contact permanent cu Guvernul și în special cu miniștrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speță Externele și Apărarea, și sunt convins că singura soluție pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o descaladare, cum se numește, și revenirea la un calm în această zonă”, a adăugat șeful statului într-o conferință de presă.