Prima comună din România în care se plătesc taxele la automate „self-pay”

ciugud
Pista de biciclete din comuna Ciugud. Foto: adevarul.ro / comuna Ciugud

Comuna care are una dintre cele mai mari rate de absorbție de fonduri europene din România a mai marcat o premieră. Ciugud este singura comună din țară în care se pot plăti taxele la automate „self-play”.

Această facilitate este oferită și de Primăria Sectorului 4. Aparatele prin care ciugudenii își pot plăti taxele fără să mai meargă la ghișeele primăriei sunt amplasate în magazinele din cele șase sate componente.

„Este un serviciu pe care noi, ca administraţie publică locală, vrem să-l oferim cetăţeanului. Practic, suntem prima primărie de comună din ţară şi a doua după Primăria Sectorului 4 din Bucureşti care implementează acest sistem”, a declarat primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, într-o conferință de presă.

De asemenea, primarul Damian a mai spus că încă din 2010 Ciugud a fost prima primărie rurală care a implementat sistemul de plată electronică a datoriilor printr-o finanţare europeană.

Până acum, o dată pe săptămână, un funcţionar din primărie mergea cu maşina, având la el un calculator şi o imprimantă, în fiecare sat din comună ca să încaseze banii de la oameni. Acum, fiecărui localnic îi va fi eliberat câte un card, având pe verso un cod de bare. Omul se duce, pune cardul în faţa cititorului de cod de bare, se loghează automat la poziţia lui din Impozite şi taxe, după care pune banii în automat. În cazul în care omul nu are cardul la el, se poate loga cu CNP-ul sau, dacă este firmă, cu CUI -ul.

Sistemul este implementat în parteneriat cu o firmă privată, care primeşte 1,7% din încasările care se fac.

Săptămâna trecută, primăria din Ciugud a prezentat un raport al Camerei de Conturi Alba în care se arată că „nu au fost constatate abateri de la legalitate și regularitate – 0 (zero) prejudicii, 0 (zero) abateri financiar-contabile în gestiune”.

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, a fost dat exemplu de multe ori pentru performanțele sale în ceea ce privește atragerea de fonduri europene pentru comunitatea pe care o păstorește. Damian a câștigat ultimele alegeri cu 85% din voturi pe lista PSD. Însă, la începutul anului trecut, a fost exclus din partid, potrivit lui, după o înțelegere între Liviu Dragnea și liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu.

Primarul a reușit să atragă bani pentru asfaltarea străzilor, iluminat public sau piste de biciclete.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.