Prima Casă 2020. Câți bani acordă Guvernul pentru acest program

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Programul Prima Casă 2020 a ajuns motiv de contre între PSD și guvernarea PNL. Premierul Ludovic Orban a dezmințit informația lansată de fostul secretar general al PSD, Mihai Fifor, care a spus, referindu-se la Prima Casă 2020, că Executivul liberal a mai „distrus un program”.

„Disperat că a pierdut puterea, după ce și-a bătut joc trei ani de țară, PSD lansează în fiecare zi minciuni. Noi și noi minciuni. Ultima minciună este o campanie mizerabilă în care populația României este dezinformată în mod vădit privitor la programul Prima Casă”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a spus că este prevăzută o sumă pentru programul Prima Casă 2020. „PSD aruncă pe piață minciuna gogonată că PNL și Guvernul PNL nu mai finanțează „Prima Casă”. Guvernul a avut prevăzută suma, este, cred, un plafon de două miliarde de lei.

Urmează să emitem hotărârea de Guvern cu stabilirea condițiilor pe anul în curs și ca atare dezmint categoric această minciună gogonată care arată cât de nerușinați și de lipsiți de respect față de cetățeni sunt cei de la PSD, care continuă zi de zi să lanseze noi dezinformări, noi minciuni pe piață, care sunt demontate prin deciziile și acțiunea guvernului”, a mai spus premierul Ludovic Orban, despre Prima Casă 2020.

Prima Casă 2020. Fifor: S-au acordat doar 200 de milioane de lei

PSD-istul Mihai Fifor a spus că guvernul Orban a alocat pentru Prima Casă 2020 doar 200 de milioane de lei.

Guvernul PNL a mai distrus un program, de care beneficiau anual zeci de mii de familii tinere. Guvernul PNL a alocat pentru Programul „Prima Casă” doar 200 de milioane de lei în anul 2020. Asta înseamnă că doar 2.100 de familii de tineri își vor putea cumpăra o casă prin acest program, față de perioada guvernelor PSD, când anual erau circa 30.000 de tinere familii obțineau credite avantajoase prin acest program. Subfinanțarea din acest an înseamnă practic oprirea programului”, a declarat Mihai Fifor.

Programul Prima Casă a început în anul 2009. Până la sfârșitul lunii octombrie 2018 s-au acordat peste 264.000 de garanții și promisiuni de garantare în valoarea de peste 23 de miliarde de lei.

În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre schimbarea programului Prima Casă. Reprezentanții Băncii Naționale au cerut Guvernului și anul trecut să introducă praguri de vârstă și de venit celor care solicită acest tip de credit.

Economistul BNR Valentin Lazea crede că programul nu a fost cu adevărat un program social. Lazea a precizat într-un raport că singurul aspect social pe care acest program îl asigură este un acces mai mare al persoanelor tinere la achiziţionarea unei locuinţe, ponderea debitorilor cu vârste de până în 35 de ani fiind mai mare în acest caz.