Prima Casă 2019. Ce se întâmplă cu programul anul acesta

FOTO: congerdesign/Pixabay.com
FOTO: congerdesign/Pixabay.com

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că se vor putea cumpăra locuințe prin programul Prima casă 2019. Ministrul a spus că programul s-a dovedit util în economie.

Însă e posibil să apară schimbări în Prima casă, pentru a fi un program social clar. „Noi vom bugeta pentru anul viitor în continuare programul „Prima casă” pentru că a fost foarte util în economie.

Nu ştiu exact acum suma, dar în ianuarie o să vedeţi exact cu cât anume vom bugeta”, a spus Teodorovici, despre Prima casă 2019.

Întrebat dacă va exista un plafon de vârstă sau de venit, Teodorovici a precizat că nu vrea să anticipeze, pentru că nu are toate datele. „Probabil săptămâna viitoare… Dacă se schimbă ceva faţă de cadrul legal care a reglementat prima casă vor fi astfel de modificări legislative puse din timp transparente pe site-ul MFP, dar vom continua cu acest program şi în 2019”, a subliniat Teodorovici.

De când a fost lansat Programul Prima casă, în anul 2009, până la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 de garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,40 miliarde de lei.

De la începutul anului 2018 şi până la finele lunii octombrie 2018 au fost acordate 17.915 garanţii, în valoare totală de 1,7 miliarde lei, precum şi 6.494 promisiuni de garantare.

Prima casă 2019. Cum arată piața imobiliară

Potrivit unei analize Imobiliare.ro, prețul mediu pe metrul pătrat pentru locuințe noi și vechi a fost de 1.239 de euro în 2018. Prețurile au crescut anul trecut cu 6,4%, iar analiștii spun că a fost unul dintre cei mai echilibrați ani. În 2017, prețurile au crescut cu 11%, iar în 2016 cu 10,4%.

Sunt analiști care spun că românii nu ar trebui să-și cumpere locuințe în această perioadă. Președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România, Iancu Guda, declara în toamna anului trecut că în 2-3 ani prețurile caselor și apartamentelor se vor ieftini.

Iancu Guda crede că prețurile la locuințe au crescut din cauza faptului că oamenilor le-au crescut salariile și, în consecință, și-au permis să cheltuiască mai mult. În același timp, băncile au dat cu destulă larghețe credite mari. În plus, programul Prima Casă – deși nu mai era necesar de ani buni – a tot continuat, favorizând creșterea prețurilor din sectorul imobiliar.

Președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România este, însă, de părere că, în anii care vin, lucrurile se vor schimba în România. Cu alte cuvinte, companiile nu vor mai putea crește cu mult salariile, iar băncile vor limita gradul de îndatorare al unei populații care deja a împrumutat cam mult. În plus, programul Prima Casă se va desființa sau se va restrânge, urmând să se adresseze unui număr mult mai mic de beneficiari.

Toți acești factori, alături de tendințele economiei, vor contribui la o scădere a prețurilor locuințelor, în următorii 2-3 ani. Iancu Guda susține că românii ar avea de câștigat dacă ar mai sta în chirie o vreme, ca să poată apoi să își cumpere locuințe mai ieftine.

FOTO: congerdesign/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.