Prima Casă 2018. Modificare importantă în program

Ministerul Finanțelor anunță că va exista și Prima Casă 2018 FOTO: Arek Socha/Pixabay.com
Ministerul Finanțelor anunță că va exista și Prima Casă 2018 FOTO: Arek Socha/Pixabay.com

Prima Casă 2018 va avea un buget redus, a decis Guvernul. Mai exact, anul viitor, vor fi garanții în valoare de 2 miliarde de lei, potrivit Profit.ro. Ca o comparație, Prima Casă de anul acesta a primit de la Finanțe garanții de 2,67 de miliarde de lei.

De asemenea, va fi operată și o reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2%. În acest moment, dobânda la credite acordate pentru construcția de locuințe este de 2,5%, iar la cumpărarea de locuințe este de 2%.

Guvernul a făcut o strategie pe cinci ani a programului Prima Casă. De anul viitor până în 2020, se vor acorda bugete de câte 2 miliarde de lei. În 2021, ultimul an al programului Prima casă, se acordă un plafon al garanțiilor de 1,5 miliarde de lei.

Anul acesta, ultima tranșă, în valoare de 500 de milioane de lei, a fost acordată în luna iunie.

În ultima perioadă au fost mai multe discuții despre programul Prima Casă. Acum, statul garantează 50% din valoarea unui credit pentru o locuință nouă, în valoare de maximum 70.000 de euro, și 40% pentru un împrumut acordat pentru o casă veche, de până la 60.000 de euro.

Avansul este de minim 5%, iar pentru un credit ipotecar clasic se cere cel puțin 15%.

Prima Casă 2018. Cei cu venituri mai mici ar putea avea întâietate

Reprezentanții Băncii Naționale au cerut Guvernului să introducă praguri de venit sau de vârstă pentru solicitanți. E posibil ca doar cei cu venituri mai mici să obțină acest tip de credit.

Valentin Lazea, economist-șef BNR, e de părere că programul a avut un rol modest din punct de vedere social. „Analiza caracteristicilor debitorilor după venit arată o utilizare limitată a programului de către debitorii cu venituri reduse, similară situaţiei existente în cazul creditelor ipotecare standard.

Singurul aspect social pe care acest program îl asigură este un acces mai mare al persoanelor tinere la achiziţionarea unei locuinţe, ponderea debitorilor cu vârste de până în 35 de ani fiind mai mare în acest caz”, se arată în studiul realizat de Valentin Lazea.

Prima Casă 2018. „Programul poate produce distorsiuni”

Potrivit analizei făcute de economistul Lazea, creditele acordate prin acest program reprezintă o pondere importantă a fluxului nou de credite.

În prezent, creditele acordate prin programul Prima casă totalizează 33 de miliarde lei, echivalent cu 4,5% din PIB, septembrie 2016. În 2017, volumul de credite nou-acordate, conform plafonului de garanţii aprobat, este de 5 miliarde de lei.

„Continuarea acestui program, în condiţiile în care activitatea pieţei creditului s-a reluat (şi chiar se apropie de o evoluţie care ar putea pune probleme din punct de vedere al stabilităţii financiare), ridică probleme privind eficienţa efortului bugetar.

Mai mult, poate produce distorsiuni în mecanismul de piaţă, băncile nefiind impulsionate în dezvoltarea de produse de creditare ipotecară cu risc redus în condiţiile existenţei acestui program care asigură un cost semnificativ mai mic datorită garanţiei de 50% oferite de către stat”, mai arată studiul realizat de Valentin Lazea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.