Prezența lui Klaus Iohannis la proteste, subiect la Olimpiada de limba engleză în Bistrița-Năsăud

Elevii din Bistrița Năsăud au fost nevoiți să compună un eseu pe tema prezenței președintelui Klaus Iohannis la protestele anti-corupție din România.

Elevii au primit, drept referință, un editorial publicat în ”The Guardian”. Profesoara care a gândit subiectul consideră că nu e nimic deplasat în această problemă, elevii având dreptul la libera exprimare, potrivit TVR.

Părinții sunt nemulțumiți, elevii se amuză. O situație oarecum similară s-a petrecut în județul Prahova, la Olimpiada de Limba și Literatura Română, cu acest subiect:

„Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeţii de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”.

Unghiul de abordare controversat a stârnit numeroase reacții negative în spațiul public, însă una dintre elevele olimpice, care a obținut un punctaj important (116 in 120), a descris subiectul ca fiind o provocare și un exercițiu de imaginație.

Ministerul Educației nu a apreciat natura subiectelor, care au fost realizate în comun pentru județele Bistrița-Năsăud, Prahova și Cluj.

“Eu voi face o analiză a acestei situații și vă voi da toate informațiile necesare. În funcție de această analiză, concursul poate fi anulat, să se țină altul. Nu este normal ca un asemenea subiect, la un asemenea nivel, să fie pus în discuție. Cred că elevii au lucruri mai interesante la care să se gândească, mai ales la un concurs de acest gen”, a explicat ministrul Educației, Pavel Năstase.

Autoritățile au decis ca, începând cu anul şcolar 2017-2018, subiectele pentru etapele judeţene să fie elaborate de specialiştii din grupurile de lucru ale Ministerului, pentru o abordare ”mai unitară” a subiectelor la nivel național.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.