Prețul polițelor de asigurare RCA ar putea crește vertiginos

Perioada de plafonare a tarifelor RCA, care expiră la 19 mai, ar putea duce la o creștere importantă a prețurilor.

Asigurătorii au depus deja amendamente pentru creșterea cheltuielilor cu polițele RCA, însă transportatorii au anunțat că vor protesta dacă prețurile vor crește.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pregătit o nouă formulă de calculare a tarifului de referinţă pentru poliţele obligatorii, scrie Adevărul.

Guvernul a anunțat că nu va prelungi plafonarea tarifelor RCA, însă a precizat că nu va lăsa prețurile să explodeze.

Tariful de referință se va calcula trimestial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul în parte și a plăților de daune efectuate de asigurători.

Acest tarif va cuprinde prima de risc, cât și factorul de încărcare aferent rezervei de daune întâmplate, rata anuală de modificare a inflației daunelor și cheltuielile administrative ale asigurătorului, exprimate ca procent de 25% din prima brută.

Transportatorii nu sunt de acord cu această ultimă măsură.

„Nu concepem să crească cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări, eventual să scadă sub pragul de 25%. Nu vom fi de acord să crească, nu s-ar justifica. (…) Noi suntem de acord cu formula de calcul folosită la plafonarea tarifelor. Formula propusă acum de ASF este diferită, avantajând asigurătorii”, a spus Augustin Hagiu, liderul Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).