Președinția se vaită că a rămas fără bani în urma rectificării bugetare

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, a condamnat decizia Guvernului de a reduce considerabil bugetul Administrației Prezidențiale, cu peste 10 milioane de lei.

”Rectificarea bugetară nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare bugetară a adversarilor politici şi instituţiilor nesubordonate PSD”, a declarat Dobrovolschi într-o conferință de presă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Președinției, ”rectificarea bugetară reprezintă o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca, prin constrângeri bugetare, activitatea unei instituţii fundamentale”, adăugând: ”Consecinţele sunt grave asupra acţiunilor Preşedintelui României şi, implicit, a reprezentării statului român”.

Reprezentantul Palatului Cotroceni a spus că măsura este una de ”sabotaj bugetar”.

Bugetul Administrației Prezidențiale va fi rectificat negativ cu peste 10 milioane de lei. Decizia Guvernului vine la scurt timp după ce Ministerul Finanțelor Publice informase inițial Președinția că îi va diminua bugetul cu mai puțin de 3 milioane de lei.

Președinția a pierdut aproape o cincime din buget

”Administraţia Prezidenţială a transmis către Guvern o adresă în care arată în mod explicit de ce o asemenea rectificare de amploare, aproximativ 19% din bugetul aprobat, ar bloca efectiv activitatea în acest an, prezentând în mod argumentat necesităţile de finanţare pentru trimestrul III din acest an”, a mai spus Dobrovoloschi.

Administrația Prezidențială primise inițial, în bugetul pentru anul 2018, peste 57 de milioane de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, România ar putea ajunge în imposibilitatea de a organiza Summitul Iniţiativei celor 3 Mări, în 17 şi 18 septembrie.

”Summitul din acest an este un eveniment de o anvergură deosebită, care presupune participarea a 12 şefi de stat din Europa Centrală şi de Sud-Est, a Preşedintelui Comisiei Europene, a unor invitaţi de nivel înalt din Statele Unite şi din conducerea instituţiilor finaciare europene şi internaţionale. El presupune şi organizarea primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor 3 Mări, cu peste 600 de participanţi – oameni de afaceri şi oficiali din cele 12 state ale Iniţiativei, din restul Uniunii Europene şi din SUA, din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Balcanii de Vest”, a mai declarat Mădălina Dobrovolschi.