Președintele va fi ales în 10 noiembrie. Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale 2019

FOTO: presidency.ro
FOTO: presidency.ro

Alegerile prezidențiale 2019 din România vor avea primul tur de scrutin în 10 noiembrie, urmând ca un al doilea tur să se țină în 24 noiembrie.

Vestea a fost anunțată de premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern de azi.

”Astăzi (marți) vom stabili prin Hotărâre de Guvern data de 10 noiembrie 2019, zi a alegerilor pentru președintele României, potrivit responsabilităților Guvernului privind organizarea în condiții cât mai bune a scrutinului electoral și asigurarea dreptului de vot al cetățenilor. Ulterior vom adopta întreg pachetul de reglementări privind organizarea și desfășurarea scrutinului, în conformitate cu modificările din Parlament, și anume votarea pe mai multe zile în secțiile din străinătate, posibilitatea prelungirii votului și după ora 21:00 și implementarea votului prin corespondență”, a spus Dăncilă.

Decizia de a organiza primul tur al alegerilor prezidențiale 2019 în 10 noiembrie a fost luată în urma unei consultări cu președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu Buică.

În sondajele de opinie, președintele Klaus Iohannis păstrează un avans considerabil față de ceilalți candidați care și-au anunțat deocamdată intenția de a candida, în condițiile în care nici PSD și nici USR-PLUS nu și-au desemnat încă favoriții pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni.