Președintele turc Erdogan și-a inaugurat palatul de sultan

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a cheltuit 280 de milioane de euro pentru un palat cu o mie de camere, construit pe un loc protejat.

Luxoasa reședință prezidențială a fost ridicată pe un teren donat statului în 1937, în Ankara, unde orice construcție era interzisă de lege de peste trei decenii.

Cu toate că a existat și o decizie judecătorească împotriva palatului, hotărâre susținută de Consiliul de Stat, Erdogan a insistat pentru ducerea la capăt a proiectului.

”Să îl demoleze, dacă pot. Au ordonat suspendarea, dar nu pot distruge clădirea. O să o inaugurez, o să mă mut acolo și o să o folosesc”, a spus controversatul om politic din Turcia, în vârstă de 60 de ani, care a fost premier între martie 2003 și august 2014, când a fost ales șef al statului.

Clădirea dispune de un sistem de securitate excelent, dotat cu buncăre și tuneluri, iar una dintre cele o mie de camere este izolată electronic, pentru a preveni introducerea unor microfoane.

Ak Saray – ”Palatul Alb” – poate primi în condiții excelente demnitarii străini, având și o sală uriașă de conferințe, dar și o grădină botanică și un parc.

Premierul Erdogan se va muta în curând la Ak Saray (tr.fousquare.com)
Premierul Erdogan se va muta în curând la Ak Saray (tr.fousquare.com)

Erdogan are o reședință mai mare decât Putin, Obama sau Regina Elisabeta

Edificiul de trei etaje era inițial destinat premierului, însă Erdogan a decis să îl acorde președinției, urmând să fie rezidența familiei sale pe timpul mandatului.

Noua locuință al președintelui Turciei este mai mare decât complexul Casei Albe, dar și decât Kremlinul sau Palatul Buckingham, având o suprafață de 300.000 de metri pătrați.

Fiecare cetățean turc a contribuit la ridicarea Ak Saray cu câte 7 euro, în timp ce vechea reședință prezidențială, Çankaya, ar putea fi transformată într-un mall.

palat erdogan