Președintele Iohannis a promulgat legea „TVA split”

FOTO: FirmBee/Pixabay.com
FOTO: FirmBee/Pixabay.com

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii care se referă la plata defalcată a TVA.

Potrivit Digi24.ro, legea „TVA split” se va aplica doar firmelor în insolvență și celor care înregistrează datorii la plata TVA, peste un anumit plafon, la finele anului 2017 și apoi începând din ianuarie 2018.

Mai exact, firmele mari nu trebuie să aibă o datorie mai veche de 60 de zile scadență și mai mare de 15.000 de lei la plata TVA, iar cele mici și persoanele fizice nu trebuie să depășească 5.000 de lei. Scapă de TVA split dacă datoriile sunt achitate în ianuarie 2018.

Potrivit avocatnet.ro, firmele neînregistrate în scopuri de TVA nu vor aplica sistemul plății defalcate a TVA, nici măcar atunci când achiziționează bunuri și servicii de la persoane ce aplică mecanismul. În plus, companiile ce vor aplica sistemul vor avea 30 de zile, în loc de șapte, în care să vireze suma de TVA aferentă din contul curent, în contul dedicat TVA.

După ce a fost anunțată această lege de Guvern, Camera Consultanților Fiscali și consultanți fiscali independenți au exprimat îngrijorări cu privire la multitudinea de probleme de ordin practic pe care această nouă reglementare le va genera la nivelul mediului de afaceri.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.