Președintele Iohannis a promulgat legea pensiilor. De când crește punctul de pensie?

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Președintele României a promulgat Legea Pensiilor. Forma acestui document fusese adoptată de Parlament înainte de vacanță.

Proiectul va începe cu un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, urmând să crească semnificativ în următoarea perioadă: până la 24,8 miliarde de lei în 2020, la 58,1 miliarde de lei în 2021, și să ajungă la 81,1 miliarde de lei în 2022.

Punctul de pensie va ajunge, în 2021, la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Prima creștere a punctului ar urma să aibă loc la 1 septembrie.

În proiectul noii legi se menţine contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuşi, câteva modificări. Dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani.

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.