Președintele Franței dă un exemplu și renunță la pensia specială

Emmanuel Macron FOTO: en-marche.fr/via Facebook - pagina oficială a lui Emmanuel Macron
Emmanuel Macron FOTO: en-marche.fr/via Facebook - pagina oficială a lui Emmanuel Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că renunță la viitoarea sa pensie de președinte, relatează AFP, potrivit publicației „Le Point”.

Astfel, Emmanuel Macron va deveni primul președinte francez care renunță la beneficiile unei legi din 1955. Potrivit acesteia, foștii șefi de stat primesc, la plecarea din funcție, o pensie echivalentă cu salariul unui consilier de stat, adică 6.220 de euro brut pe lună.

Această sumă nu este condiționată de durata mandatului, de vârstă sau de veniturile persoanei în cauză.

Administrația Prezidențială a anunțat că Emmanuel Macron a ales să nu primească această sumă de bani, indiferent dacă va avea un mandat sau două.

Decizia președintelui francez vine în contextul în care el dorește să impună o reformă a pensiilor (un regim universal de puncte, inclusiv pentru foștii șefi de stat, care să înlocuiască cele 42 de scheme de pensii care există în prezent în Franța în funcție de domeniu, statut etc). Concret, Emmanuel Macron dorește să uniformizeze sistemul aplicând aceleași reguli de calcul pentru toți (atât în domeniul public, cât și în cel privat, inclusiv în domeniile care au reguli speciale). Toate aceste sisteme ar urma să fie înlocuite de un sistem universal pe puncte.

Dacă reforma va fi adoptată, niciun președinte nu va mai putea beneficia de legea din 1955.

Totodată, Emmanuel Macron, care a împlinit sâmbătă 42 de ani, a decis să renunțe și la viitorul loc pe care l-ar fi avut asigurat în Consiliul constituțional, în care toți foștii președinți sunt membri pe viață, beneficiind de o indemnizație lunară de 13.500 de euro.

Reforma dorită de președintele francez a fost însă dur criticată de o parte a societății, iar sindicatele au anunțat proteste și greve.