Președintele european care a spus că pandemia e o „psihoză” admite acum că s-a infectat

Aleksandr Lukasenko belarus
Foto: Kremlin.ru

Aleksandr Lukasenko, președintele Belarus, a declarat că a contractat coronavirusul, dar s-a vindecat fără să aibă simptome, relatează CNN.

Anterior, Lukasenko a minimalizat în repetate rânduri amenințarea reprezentată de COVID-19, a promovat remedii naturiste împotriva virusului și a refuzat să plaseze țara în carantină.

„Îmi cer scuze pentru voce, în ultimul timp trebuie să vorbesc destul de mult. Însă lucrul cel mai surprinzător este că astăzi vedeți o persoană care a reușit să ducă pe picioare coronavirusul. Doctorii au ajuns ieri la concluzia că am fost asimptomatic”, a declarat președintele Belarus în timpul unei vizite la o bază militară.

„După cum am spus, 97% dintre cei care se îmbolnăvesc nu au simptome și mulțumită lui Dumnezeu am fost și eu printre ei”, a mai spus Lukasenko.

În realitate însă, numărul persoanelor infectate asimptomatice este mult mai mic. Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA estimează că aproximativ 40% dintre cei infectați cu coronavirus nu au simptome.

Anterior, el a spus că pandemia de coronavirus este o „psihoză în masă” și le-a recomandat cetățenilor o saună tradițională sau să bea vodcă „pentru a otrăvi virusul”.

Lukasenko, care a condus țara din 1994, nu și-a limitat aparțiile publice în timpul pandemiei. În luna mai, a organizat parada militară anuală. De asemenea, a continuat să joace hochei, spunând că „e mai bine să mori în picioare decât să trăiești în genunchi”.

Până acum, Belarus – o țară cu 9,5 milioane de locuitori – a raportat oficial în jur de 67.000 de cazuri de coronavirus și peste 540 de decese.

Foto: Kremlin.ru / Wikipedia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.