Surpriză. Ce spune președintele CNCD despre amenda primită de Iohannis

klaus iohannis Asztalos Csaba
Foto: Ardor / Facebook / Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a afirmat că niciun judecător din România nu va menține sancționarea președintelui Klaus Iohannis cu 2.000 de lei pentru folosirea termenului „penali”.

Unii membri ai CNCD, printre care și Asztalos Csaba, au votat împotriva sancțiunii.

„Gata de motivarea opiniei separate – nu cred că există în RO judecător care să mențină decizia majoritară de sancționare de astăzi în speța cu „penali” – și prin opinia minoritară vom pune la dispoziția judecătorului toate motivele de fapt și de drept să coreteze decizia de astăzi”, a scris el pe Facebook.

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în cadrul ședinței din data de 9 mai 2018, a hotărât să îl amendeze pe președintele Klaus Iohannis. Votul a fost 5 la 4.

„Utilizarea termenului “penali” de către președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnați, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravențională în cuantum de 2000 lei”, se arată în comunicatul de presă al CNCD.

Președintele Klaus Iohannis a făcut afirmațiile legate de „penali” în timpul unei conferințe de presă din data de 15 februarie, în contextul dezvăluirilor făcute de Vlad Cosma la postul de televiziune Antena 3.

Prezent în studioul Antena 3, fostul deputat Vlad Cosma i-a acuzat pe fostul procuror de la DNA Prahova, Mircea Negulescu, și pe șeful DNA Prahova, Lucian Onea, că i-au cerut să fabrice probe pe care să le foloseasă împotriva altor inculpați, printre care și Sebastian Ghiță.

„Avem – oare a câta oară? – un scandal în spațiul public și cred că, de data aceasta, destul de multă lume se așteaptă să-mi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puține cuvinte. Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticorupție și conducerea acestei direcții. După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac, sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună”, a declarat Klaus Iohannis la acea dată.

Administrația Prezidențială a anunțat că preşedintele Klaus Iohannis va contesta în instanță amenda de 2.000 de lei primită de la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru utilizarea termenului ”penali”, considerând că hotărârea CNCD este una politică.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.