Președintele a anunțat cele două întrebări pe care le va pune la referendum

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

În ultima zi în care poate semna decretul pentru convocarea referendumului care va avea loc în 26 mai, în paralel cu alegerile europarlamentare, președintele Klaus Iohannis a anunțat și întrebările pe care le va adresa românilor.

Şeful statului vrea ca românii să spună dacă sunt sau nu de acord cu amnistia şi graţierea faptelor de corupţie şi cu ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei.

Iată care sunt întrebările care vor fi prezente pe buletinele de vot la referendumul din 26 mai:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2.  Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență la CCR?

Întrebările au fost anunțate de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, urmând ca șeful statului să facă alte declarații pe această temă în această seară.

”Cetăţenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie să li se şteargă efectele condamnărilor şi dacă vor ca Guvernul să adopte OUG în domenii sensibilie pentru organizarea sistemului judiciar”, explica, în urmă cu câteva zile, Klaus Iohannis.

”Societatea trăieşte cu teamă când e anunţată şedinţă de Guvern, a cărui ordine de zi reală nu se cunoaşte. OUG pot fi atacate la CCR numai de către Avocatul Poporului. E momentul ca cetăţenii să decidă dacă nu şi alte autorităţi trebuie să aibă dreptul de a sesiza Curtea pentru a stopa aceste ordonanţe”, a mai spus președintele României.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.