Presa străină, despre Kovesi: „Această brunetă tenace”

FOTO: Captură ProTV
Laura Codruța Kovesi FOTO: Captură ProTV

Presa străină a scris despre Laura Codruța Kovesi, după votul de încredere primit în Consiliul UE pentru a obține funcția de șef al noului Parchet European.

„Magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti. (…)

Această brunetă tenace, în vârstă de 46 de ani, a fost timp de un deceniu vârful de lance al luptei împotriva corupției, într-una dintre țările UE cele mai afectate de frauda financiară, înainte de a fi concediată de la şefia parchetului specializat (DNA), la mijlocul anului 2018.

Demonizată de guvernul român de stânga, Kovesi a opus rezistență revizuirii controversate a sistemului judiciar, pe care Partidul Social Democrat (PSD) o conduce de mai bine de doi ani, criticii săi acuzându-l că dorește să „controleze justiția”, scrie Courrier International.

Și Reuters scrie că „șefa anticorupție a României va deveni primul procuror anti-fraudă al UE, după ce statele membre au schimbat cursul și au susținut-o, în ciuda opoziției de la București”.

„Laura Kovesi a inspirat miile de protestatari români care au ieșit în mod regulat pe străzi din ianuarie 2017, pentru a „apăra statul de drept”, cu pancarte pe care era scris numele ei. Munca magistratului a fost întotdeauna apărată de șeful statului, Klaus Iohannis, aflat la cuţite cu guvernul”, notează AFP.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.