Presa italiană: Primul medicament care neutralizează COVID-19 este aproape gata

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Un medicament care atacă coronavirusul COVID-19 este aproape gata, relatează jurnaliștii italieni de la Rai News, Repubblica.it, Lastampa.it sau ansa.it.  Este vorba despre un anticorp monoclonal, specializat în recunoașterea proteinei pe care virusul o folosește pentru a ataca celulele respiratorii umane.

Cercetarea a fost realizată de un grup de specialiști de la Universitatea Olandeză din Utrecht și a fost publicată pe site-ul de specialitate BioRxiv. Cercetătorii spun că va dura câteva luni până când un medicament va fi disponibil pentru că trebuie să se facă mai multe experimente pentru a avea răspunsuri exacte cu privire la siguranță și eficacitate.

Potrivit Hotnews.ro, prin legătura cu proteina Spike, care se găsește la suprafața coronavirusului, anticorpul monoclonal îl împiedică să atace celulele și, în acest fel, face imposibilă pătrunderea virusului în interiorul acestora pentru a se multiplica. Din acest motiv, cercetătorii sunt convinși că anticorpul are un potențial important „pentru tratamentul și prevenirea Covid-19”.

Cercetări pentru descoperirea unui medicament care să combată infecția COVID-19 se fac în mai multe centre științifice. Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință din Toronto anunța că a reușit izolare „agentului responsabil pentru focarul continuu de COVID-19”. Este vorba despre o colaborare între echipele de cercetare de la Sunnybrook Health Sciences Center, Universitatea din Toronto și McMaster University.

Oamenii de știință spun că prin această reușită, oamenii de știință pot acum să înțeleagă mai bine biologia și evoluția SARS-CoV-2. Iar acest lucru va ajuta cercetătorii să dezvolte eficient teste diagnostice, tratamente și vaccinuri, potrivit blogto.com.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.