Preot: Pleacă din țară pleava, cei care n-au rădăcini aici

FOTO: Captură Facebook
FOTO: Captură Facebook

Un preot din localitatea gălățeană Liești i-a jignit pe românii care lucrează în străinătate în timpul unei cuvântări pe care a ținut-o la o întâlnire culturală.

„La început am ascultat un vers… Să ştiţi că nu-i adevărat deloc! Ştiţi cine pleacă? Pleava! Cei care n-au rădăcini! Cei care nu au simţit româneşte!”, a spus preotul, spre consternarea şi furia celor prezenţi la adunarea culturală, potrivit Adevărul.

Mai mulți scriitori și profesori care se aflau la evenimentul organizat în căminul cultural al localității Corod au luat poziție față de ce a spus omul bisericii.

„Avem medici, avem specialişti, oameni foarte inteligenţi, avem intelectuali şi oameni de mare valoare care au plecat din România din cauza condiţiilor din ţară. Cum poţi să îi numeşti pe aceşti oameni?”, a spus unul dintre scriitori, indignat de spusele lui Ion Croitoru.

FADERE (Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa) a sesizat în cursul zilei de astăzi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării, în cazul preotului Ion Croitoru.

„Este inacceptabil ca feţele bisericeşti, care ar trebui să propovăduiască pacea şi buna înţelegere între oameni, să incite în mod iresponsabil la ură şi la xenofobie. Credem că rolul preoţilor este mai degrabă de a păstorii cu blândeţe obştea, de a se îngriji de nevoile orfanilor şi ale văduvelor, decât a se transforma în agitatori politici.

Cerem Patriarhiei Române să precizeze de urgenţă dacă se delimitează de aceste declaraţii publice şi să comunice măsurile concrete pe care le va lua în acest caz. Menţionăm că în afara ţării locuiesc peste 5 milioane de români care, de cele mai multe ori, sunt foarte apreciaţi pentru hărnicia şi omenia lor. Era de aşteptat ca înregistrarea cu jignirile preotului să atragă rumoare, precum şi nenumărate critici”, au precizat reprezentanţii FADERE.

„Numărul românilor din diaspora care nu doresc să se mai întoarcă în ţară este într-o creştere alarmantă, iar România pierde enorm din cauza acestui fenomen. Cea mai mare bogăţie a unui popor sunt oamenii, aceasta este adevărata bogăţie.

Astăzi, un sfert din populaţie a părăsit ţara. Această pierdere este mai îngrozitoare decât s-a pierdut în cele două războaie mondiale, la un loc. Din păcate, declaraţii necugetate şi rău intenţionate ca ale acestui preot nu fac decât să adâncească şi mai mult rănile deja existente”, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.