Premiul Nobel pentru Pace 2017 a fost acordat unei organizații care cere dezarmarea nucleară

Premiul Nobel pentru Pace a fost primit de o organizație care militează pentru interzicerea armelor nucleare. Foto: Flickr / Alex Antropov
Premiul Nobel pentru Pace a fost primit de o organizație care militează pentru interzicerea armelor nucleare. Foto: Flickr / Alex Antropov

Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2017.

Berit Reiss-Andersen, președintele Comitetului Nobel din Norvegia, a spus că premiul a fost acordat în semn de recunoaștere a muncii grupului de ”a atrage atenția asupra consecințelor catastofale pe care le poate avea folosirea armelor nucleare și pentru eforturile uriașe de a pune bazele unui tratat care să interzică astfel de arme”.

Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a militat activ pentru interzicerea totală a acestor arme în ultimul deceniu. Cu toate că Premiul Nobel pentru Pace este o recunoaștere a acestor eforturi, arsenalul nuclear al lumii este încă foarte consistent.

”Nu ne-am terminat treaba. O vom încheia când nu vor mai fi arme nucleare”, a spus președintele organizației, Beatrice Fihn, pentru AFP, într-un interviu acordat recent. Fihn a declarat că în lume sunt peste 15.000 de arme nucleare, iar acestea pot ”pune capăt lumii”.

”Atât timp cât există arme nucleare, riscul unei catastrofe este prezent. În cele din urmă, norocul ni se va termina”, a mai precizat șefa organizației cu sediul la Geneva.

ICAN lucrează cu 468 de organizații non-guvernamentale din 101 de țări, fiind implicată în susținerea unor grupuri care militează pentru pace, dezvoltare, drepturile omului și protejarea mediului.

Organizația care a primit în acest an Premiul Nobel pentru Pace are un buget anual de aproximativ 1 milion de dolari și este finanțată de donații private, dar și de Uniunea Europeană, Norvegia, Elveția și Vatican.

Premiul Nobel pentru Pace vine la pachet, în acest an, cu un cec de 1,1 milioane de dolari.

O româncă face parte din echipa de cercetători care a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.