Premiul Nobel pentru Medicină s-a dat pentru o descoperire importantă în lupta cu anemia și cancerul

FOTO: Nobel Prize/Youtube.com
FOTO: Nobel Prize/Youtube.com

O echipă de trei cercetători a primit premiul Nobel pentru Medicină în 2019. William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au fost desemnați, luni, câștigători.

Cei trei au primit premiul pentru „descoperirea modului în care celulele simt și se adaptează la disponibilitatea oxigenului”, arată comitetul Nobel. Această descoperire reprezintă un pas foarte important în găsirea de noi moduri de a lupta împotriva unor boli precum anemia sau cancerul.

Laureații au descoperit faptul că atunci când organismul este lipsit de oxigen, există o creștere a hormonului eritropoietină (EPO), care stimulează apoi producția de globule roșii, care transportă oxigen în tot corpul.

De asemenea, cei trei cercetători au descoperit și cum declanșează acest răspuns o scădere a oxigenului.

Atunci când nivelul de oxigen scade, nivelurile unui complex proteic (denumit HIF) crește. În condiții normale de oxigen, HIF se descompun rapid – dar în condiții scăzute de oxigen se acumulează. În mod crucial, acest complex se leagă de segmentele de ADN din apropierea genei pentru EPO.

William Kaelin Jr este de la Universitatea Harvard și Dana-Farber Cancer Institute, Sir Peter Ratcliffe de la Universitatea Oxford și Francis Crick Institute, iar Gregg L. Semenza de la Universitatea Johns Hopkins.

În următoarea perioadă se vor acorda și celelalte premii Nobel. Mâine, 8 octombrie, se va da Premiul Nobel pentru Fizică, apoi, pe 9 octmbrie, pentru Chimie, pe 10 octombrie pentru Literatură și pe 14 octombrie pentru Economie. Cel mai așteptat premiu, Nobelul pentru Pace, va fi anunțat pe 11 octombrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.