Premiul Nobel pentru literatură 2017 a fost câștigat de Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro a câștigat Nobelul pentru literatură în 2017. Foto: Wikimedia Commons

Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro a câștigat Premiul Nobel pentru literatură 2017, într-o nouă decizie surprinzătoare a Fundației Nobel.

La fel ca anul trecut, când premiul i-a revenit artistului american Bob Dylan, Ishiguro nu era printre favoriți la primirea Nobelului pentru literatură. Vestea trebuie să fie destul de neplăcută pentru un alt geniu literar japonez, Haruki Murakami, mereu printre favoriți înaintea decernării premiului.

Kazuo Ishiguro are 62 de ani, iar cel mai cunoscut roman al său este Rămășițele zilei, pe care l-a publicat în 1989. Pentru acest volum, Ishiguro a câștigat și Man Booker Prize, una dintre cele mai importante distincții literare din Marea Britanie.

Fundația Nobel și-a motivat decizia prin următoarea frază: ”Kazuo Ishiguro, care, în romanele sale de o forță emoțională uriașă, a descoperit abisul din spatele simțului nostru iluzoriu de conexiune cu lumea”.

Ishiguro s-a născut la Nagasaki, în Japonia, însă s-a mutat cu familia în Marea Britanie în 1960, când avea cinci ani.

A scris opt romane, dar și numeroase nuvele și scenarii, fiind tradus în peste 40 de limbi. Kazuo Ishiguro este și un talentat cântăreț.

Prima reacție a japonezului la aflarea veștii a fost, potrivit BBC, următoarea: ”Este o onoare magnifică, mai ales pentru că înseamnă că pășesc pe urmele celor mai mari autori din istorie. Este o laudă extraordinară”.

Premiul Nobel pentru literatură este cel de-al patrulea din seria distincțiilor care sunt anunțate în fiecare an. Vineri, 6 octombrie, va fi atribuit premiul Nobel pentru pace.

În acest an, fiecare câștigător va primi și un cec în valoare de 1,1 milioane de dolari.

Premiul Nobel pentru Medicină 2017, acordat cercetătorilor care au descifrat ritmul biologic