Daniel Shechtman este laureatul din 2011 al Premiului Nobel pentru chimie, însă pentru o descoperire care datează din 1982. Omul de ştiinţă de origine israeliană este creditat cu descoperirea cvasi-cristalelor.
Spre deosebire de cristale – care sunt formate din atomi, ioni, molecule sau complecşi cu dispunere ordonată şi simetrică în spaţiu – cvasi-cristalele nu prezintă această simetrie. Însuşirea dă cvasi-cristalelor o importanţă uriaşă: pot fi folosite la aliaje şi pentru căptuşire.
„În timp ce într-un cristal poţi explica de ce şi unde se află fiecare atom, deoarece există simetrie, într-un cvasi-cristal această simetrie este încălcată – există modele în structură, dar acestea nu se repetă”, a explicat preşedintele Societăţii Regale de Chimie din Marea Britanie, David Phillips, citat de The Guardian.
Comitetul Nobel a prezentat realizările lui Shechtman astfel:
„În dimineaţa zilei de 8 aprilie 1982, o imagine care nu se potrivea legilor naturii apărea pe microscopul electronic al lui Daniel Shechtman. În întreaga materie solidă, se credea că atomii sunt „împachetaţi” în cristale în modele simetrice, care se repetau periodic.
Pentru oamenii de ştiinţă, această periodicitate, această repetare a modelelor era o condiţie pentru obţinerea unui cristal. Imaginea lui Shechtman arăta însă că atomii din cristalul său erau „împachetaţi”, grupaţi în modele care nu se puteau repeta. A repeta acest model este la fel de imposibil, dacă se poate spune aşa, precum crearea unei mingi de fotbal folosind nimic altceva decât poligoane cu şase colţuri (n.r. se referă la celebrele petice). Este cunoscut că o sferă are nevoie atât de poligoane cu şanse colţuri, cât şi de poligoane cu cinci colţuri.
Descoperirea lui a fost extrem de controversată. Încercând să promoveze rezultatele obţinute, a fost exclus din grupul său de cercetare. Însă lupta lui i-a convins pe oamenii de ştiinţă să-şi reconsidere poziţia faţă de structura materiei”.
Exemplu de cvasicristal, de genul celui descoperit de Daniel Shechtman în 1982
Mai multe despre cvasi cristale, AICI (articol în limba engleză)
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: