Premiu UE pentru o bijuterie arhitecturală din România. În urmă cu 5 ani era o ruină

FOTO: Europa Nostra/Flickr
FOTO: Europa Nostra/Flickr

„Clădirea stabilește un precedent național și este un exemplu excelent pentru clădiri moderne construite cu ajutorul ruinelor”, se arată în concluziile juriului care a reprezentat instituțiile Europa Nostra, federația pan-europeană a ONG-urilor de patrimoniu și de programul CE și Europa Creativă. Clădirea este Palatul Cultural din Blaj și a primit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2017 la categoria „Conservare”.

Palatul a fost construit în 1930, după planurile arhitectului Victor Smigelschi și a fost gândit pentru a găzdui evenimente culturale. În timpul comunismului, în 1960, clădirea a trecut printr-o serie de transformări pentru a include și cinematograful orașului, iar apoi a devenit Muzeul de Istorie și Etnografie din Blaj, biblioteca și Centrul de Transmisiune Radio.

Din păcate, în 1995, un incendiu puternic a transformat clădirea într-o ruină și a fost ignorată total până în 2012. În urma incendiului au mai rămas doar pereții exteriori și pereții despărțitori. A avut de suferit inclusiv structura de rezistență. În urmă cu cinci ani, municipalitatea din Blaj s-a decis să acorde fonduri pentru restaurarea sa.

Proiectul de transformare a ruinelor în clădirea de astăzi îi aparține arhitectului Vlad Sebastian Rusu, de la Biroul de arhitectură ASIZA, din Cluj.

Potrivit jurnaliștilor de la Alba24.ro, arhitectul şi iniţiatorii proiectului de reabilitare au dorit ca vizitatorii şi participanţii la manifestările găzduite de Palatul Cultural să-şi amintească de trauma prin care a trecut acest imobil şi de aceea întregul ansamblu, ca un remember, face referire la incendiul din decembrie 1995, dar şi la cele mai importante momente din existenţa acestuia.

„Municipalitatea Blaj a reușit să evoce cu succes arhitectura distrusă a acestei clădiri istorice în ruină, făcând intervenții minime. Arhitecții au utilizat ruinile fără a executa demolări și cu adăugirile celor mai simple facilități și elemente structurale”, se mai arată în concluziile juriului.

Premiile UE pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra au fost lansate în 2002 de către Comisia Europeană fiind organizate de către Europa Nostra. Distincţia marchează şi promovează cele mai bune practici legate de conservarea, managementul, educaţie şi comunicarea ce ţin de domeniul patrimoniului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.