Premierul vrea să retragă propunerea ca Roșia Montană să intre pe lista UNESCO

Roșia Montană FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Roșia Montană FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Premierul Mihai Tudose a declarat, referindu-se la procesul de arbitraj care vizează Roșia Montană, că nu crede că statul român va pierde această dispută cu compania Gabriel Resources.

„Eu nu cred că vom pierde. Ei invocă foarte multe investiții făcute, dar investițiile le-au făcut în „salvăm patrimoniul de acolo”, au mai făcut o biserică, au plătit niște oameni, erau plini de spoturi cu familii fericite că au venit investitorii acolo. Spoturile acelea costau. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli și au spus „Uite cât am investit noi”. Stai un piculeț, că tu ai spus că investești în mining, în săpat după aur, nu în spoturi, nu în muzee, nu în altceva”, a declarat Tudose, potrivit Agerpres.ro.

Întrebat care este problema în privința zonei Roșia Montană, Tudose a răspuns: „Poate îl întrebați și pe domnul Cioloș de ce. În ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona respectivă a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile pe la UNESCO.

Adică în traducere „nu mai sapi o gropiță acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată”, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o? Nu știu. El era șeful la tribul acela de tehnocrați. Să spună că habar n-a avut, lucru pe care eu tind să-l cred, că nu prea știa ce se întâmplă pe acolo”.

Totodată, chestionat dacă poate fi contestată decizia referitoare la declararea Roșiei Montane ca arie protejată, Tudose a spus că Executivul va încerca acest lucru.

„E greu până te acceptă. După ce te-a acceptat, e aproape imposibil să o retragi. (…) Pe 4 ianuarie, în guvernarea îngrozitor de foarte tehnocrată, s-a întâmplat acest lucru. (…) Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organismele internaționale de profil, încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre”, a spus Tudose.

El a precizat că nu știe care este argumentul pentru care Roșia Montană a fost declarată arie protejată.

„Putea să o declare protejată, pe la noi prin casă și noi o protejam, noi o deprotejam și mai ziceam că acolo trăiește ultima libelulă din specia ei și după aia, la un moment dat, constatam că libelula nu mai e și n-a lăsat moștenitori”, a mai afirmat Tudose.

Roșia Montană   FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Roșia Montană                                                  FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.