Premierul Valoniei crede că România, Ungaria și Polonia s-ar putea rupe de Uniunea Europeană

Paul Magnette, premierul regiunii belgiene Valonia, crede că țările din centrul și estul Europei ar trebui să părăsească Uniunea Europeană.

Politicianul socialist belgian crede că Uniunea Europeană nu a reușit să ofere o direcție economică precisă României, Poloniei, Ungariei și Bulgariei, iar consecințele sunt grave.

”Din punct de vedere geopolitic, extinderea Uniunii Europene trebuia făcută. Condițiile de aderare, însă, au fost foarte joase. Ar fi trebuit să spunem de la început: Într-o zi aceste țări vor trece la euro, le vom ajuta să atingă obiectivele economice și se vor îmbina în sistem. În schimb, ne-am spus: muncitorii (românii, bulgarii, polonezii, ungurii…) vor merge acolo unde nu este forță de muncă, în Vestul Europei, în timp ce capitalul (Franței, Germaniei…) va merge unde nu este capital, în Europa Centrală”, explică premierul Valoniei într-un interviu acordat publicației franceze L’Echo.

”Dacă privim lucrurile din perspectiva economiei abstracte, a fost ceva formidabil: factorii au fost alocați natural în locurile unde erau necesari. Magia unei mâini invizibile. Pentru oameni, însă, este ceva brutal. În țările noastre, disturbă complet sistemele de protecție socială. Iar pentru țările din Europa Centrală este o catastrofă. România a pierdut 15 la sută din populația tânără și puternică. Consecințele politice sunt dramatice. Suntem într-un moment de dezintegrare completă a clasei politice. Până acum, Uniunea Europeană nu s-a retras niciodată, însă acum a făcut-o. Eu cred că nu este prima retragere”, continuă Paul Magnette.

Paul Magnette, premierul Valoniei
Paul Magnette, premierul Valoniei

Întrebat ce scenariu consideră posibil în Europa în următorii 25 de ani, premierul regiunii Valonia a spus:

”Îmi imaginez că Brexit va fi urmat de un Polxit, Hongrexit, Roumaxit, un Bulgxit… Dacă reușim să negociem un acord dur, dar echilibrat, între Uniunea Europeană și Marea Britanie, unele țări ar putea spune că modelul britanic este viabil. Astfel, Polonia, Ungaria, România și Bulgaria, posibil și Danemarca și Suedia, să iasă din Uniune și să își negocieze singure tratatele economice”, a precizat Magnette, care este și primarul orașului Charleroi.

Paul Magnette, liderul socialist al Valoniei, a devenit cunoscut pentru opoziția sa crâncenă în fața acordului economic dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), pe care a reușit să îl modifice, după renegocieri.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.