Premierul unei țări din Uniunea Europeană a lucrat o noapte într-o fabrică

Premierul slovac Robert Fico a lucrat opt ore într-o fabrică de piese auto. Foto: Euronews
Premierul slovac Robert Fico a lucrat opt ore într-o fabrică de piese auto. Foto: Euronews

În semn de solidaritate cu muncitorii din tura de noapte, premierul Slovaciei, Robert Fico, a lucrat opt ore în schimbul trei la o fabrică de automobile.

Premierul Robert Fico și-a petrecut noaptea de vineri, 25 noiembrie, lucrând într-o uzină din Slovacia. Guvernul slovac dorește să crească remunerația muncitorilor din tura de noapte, care ar urma să fie plătiți cu 1,4 euro pentru fiecare oră muncită.

Antreprenorii din Slovacia nu sunt de acord cu această măsură a guvernului social-democrat. Slovacia are printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, iar oamenii de afaceri vor să profite cât mai mult de acest lucru. Noua legislație nu a fost încă votată de parlamentul de la Bratislava, scrie Euronews.

Investitorii germani din Slovacia spun că unul dintre marile avantaje economice ale Slovaciei este reprezentat de salariile mici în schimbul de noapte. Asociația Antreprenorilor Slovaci și-a anunțat și ea nemulțumirea față de creșterea veniturilor lucrătorilor de noapte.

Aproximativ un sfert de milion de slovaci lucrează în schimbul de noapte. Până acum, aceștia erau plătiți suplimentar cu 50 de eurocenți pe oră față de salariul normal, însemnând aproximativ 20 la sută din salariul minim legal.

Bonusurile pentru muncitorii în tura de noapte vor crește și ele, potrivit proiectului legislativ, cu cel puțin 100 la sută din salariul minim, față de 50 la sută cât este în prezent.

Premierul Fico este încrezător că amendamentul legii va trece de parlament.

”Țin pumnii pentru toți muncitorii, pentru că știu aversiunea unor antreprenori din Slovacia față de bonusurile de noapte. Cred că propunerea va trece”, a spus șeful guvernului de la Bratislava.

Salariul minim în Slovacia este de 435 de euro, însă aleșii vor să îl crească până la 870 de euro, în funcție de nivelul de complexitate al locului de muncă. În Slovacia, salariul mediu este de peste o mie de euro pe lună.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.