Premierul Nicolae Ciucă: „Simona Halep este nevinovată și e datoria noastră ca români să fim alături de ea”

nicolae ciucă
Foto: Facebook / gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă apreciază că Simona Halep este nevinovată și că datoria românilor este să fie alături de ea, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al executivului, la finalul ședinței de Guvern de ieri.

„Premierul Nicolae Ciucă a făcut public sprijinul pe care îl acordă Simonei Halep. Domnia sa consideră că Simona Halep este judecată astăzi într-un mod absolut incorect față de ceea ce a însemnat Simona Halep pentru România și înseamnă în continuare. Din punctul domniei sale de vedere, Simona Halep este nevinovată și este datoria noastră, ca cetățeni români, să fim alături de ea”, a spus Cărbunaru, după ce a fost întrebat de un reporter care este poziția Guvernului vizavi de cazul Simonei Halep.

„Reprezintă o etapă importantă din istoria tenisului românesc feminin. Ne-a oferit fiecăruia dintre noi bucuria succesului pe care l-a obținut pe terenurile de tenis. Am fost alături de ea atunci când a jucat, atunci când a câștigat. Am fost mândri atunci şi este bine, mai ales în aceste momente complicate pentru ea, să-i fim alături cu toții. În plus, ar fi nedrept față de Simona Halep ca înaintea vreunui verdict final să ne grăbim să judecăm ceea ce se întâmplă în acest context. Aceasta este poziția pe care premierul și-a asumat-o public”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Audierea Simonei Halep în cazul acuzațiilor de dopaj cu Roxadustat a fost amânată la începutul acestei săptămâni pentru a treia oară. Audierea ei de către un tribunal independent ar fi trebuit să aibă loc la data de 28 mai, însă la cererea Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) evenimentul a fost amânat.

„Simonei Halep i se refuză de luni de zile accesul la actul de Justiție. E ca și cum ar fi arestată preventiv, pe termen nelimitat, fără ordin judecătoresc, la poarta terenului de tenis de performanță. Practic, ITIA se substituie instanței de judecată, supunând-o pe Simona Halep la executarea pedepsei prin eternizarea suspendării provizorii.

În această situație, cred că se impune intervenția guvernului României. Care trebuie să apere drepturile cetățenilor săi în străinătate, adresându-se instituțiilor internaționale de Justiție – Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de pildă”, a afirmat recent jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, Simona Halep a fost acuzată de noi nereguli de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului.

Potrivit noilor acuzații, în pașaportul biologic al Simonei Halep s-au detectat „neregularități”. Potrivit BBC, pașaportul biologic al sportivilor colectează și compară date biologice recoltate de-a lungul timpului pentru a detecta eventualele discrepanțe care ar putea sugera folosirea substanțelor interzise.

În toamna anului trecut, Simona Halep a fost suspendată din tenisul profesionist, după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat la US Open, un medicament anti-anemie care stimulează producerea de celule sangvine roșii în organism, ceea ce ajută la oxigenarea sângelui.

Simona Halep a negat că ar fi luat în mod conștient acest medicament. Ea a declarat că suplimentele alimentare pe care le lua au fost contaminate cu Roxadustat.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.