Premierul acuză BNR că nu a intervenit să oprească deprecierea leului

Mihai Tudose FOTO: Gov.ro
Mihai Tudose FOTO: Gov.ro

Premierul Mihai Tudose a susținut, într-un interviu la Antena 3, că Banca Națională poartă o parte din vină pentru deprecierea leului în raport cu euro.

Tudose e de părere că BNR ar fi trebuit să intervină, dar nu a făcut-o. Șeful Executivului a mai spus că „este nevoie de o discuție foarte serioasă și așezată cu conducerea Băncii Naționale despre ce se întâmplă și care ar trebui să fie rolul BNR”.

Premierul a vorbit și de o posibilă „răzbunare a sistemului bancar”, pentru că în ultima perioadă a criticat băncile că înregistrează profit zero sau pierderi în România.

În ceea ce privește deprecierea leului, Tudose a spus că în luna aprilie, BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8%, iar acest lucru a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din țară.

„Au avut lei, au schimbat în euro, ca sa îi scoată din țară (…) BNR, practic, le-a dat voie să scoată din rezerve 500 de milioane de euro (…) Am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar.

Cred ca va trebui să avem o discuție foarte așezată și serioasă cu Banca Națională despre ce se întâmplă și cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naționale, fără să intervenim, ca guvern”, a declarat premierul.

Tudose a mai spus și că mai sunt și alți factori pentru care s-a depreciat leul, printre care subvențiile la agricultură, în valoare de 3 miliarde de lei.

„Cu o parte din acești bani s-au cumpărat îngrășăminte din import, import care se face în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea. Dacă avem și un partener, adică sistemul bancar își face treaba, nu pleca atât de sus”, a mai susținut Mihai Tudose, la Antena 3.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.