Premieră. Un român va primi de la Regina Elisabeta distincția pentru curaj

FOTO: Florin Morariu/Facebook
FOTO: Florin Morariu/Facebook

Florin Morariu, eroul din timpul atentatelor teroriste din Londra din iunie 2017, care a pus pe fugă atacatorii, va primi distincția pentru curaj din partea Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Este prima dată când un român primește această medalie. Mai mult, Casa Regală a Marii Britanii nu a mai acordat distincția pentru curaj de 24 de ani.

Evenimentul va avea loc mâine, 5 aprilie, începând cu ora 12:00 (ora României), în cadrul unei ceremonii organizate în Turnul Londrei. Premierul Theresa May a propus ca românul să fie răsplătit pentru curajul de a-i înfrunta pe teroriști.

„Am fost înștiințat pe mail de această distincție. Am înțeles că premierul Theresa May a făcut propunerea iar Regina Angliei a acceptat-o. Mă onorează această numire, dar afirm același lucru. Am făcut un lucru pur omenesc pe care l-aș repeta dacă ar fi cazul”, declara Florin Morariu, pentru bunadimineataiasi.ro.

Florin Morariu lucra într-o brutărie și a surprins imaginile de groază din seara zilei de sâmbătă, 3 iunie 2017. O dubă a intrat în mulțime pe London Bridge. Din ea au coborât trei bărbați înarmați cu cuțite și au început să înjunghie oamenii pe stradă.

„E atac terorist aici. Au împuşcat oameni. Uitaţi, fraţilor!”, spune în înregistrare Florin Morariu. Acesta îi povesteşte unui coleg de muncă că a reuşit să-l lovească pe unul dintre atacatori cu un coș în cap.

„Ce cuţit i-a băgat lu unu… În gât… Îs trei, nu?”, îşi întreabă românul colegii ieşiţi din brutărie, apoi îl roagă pe unul dintre ei să îi aducă o bâtă și făcăleţul pentru a se confrunta cu teroriștii. „Adu-mi ceva dur, adu-mi bâta aia. Adu-mi parul ăla care îl am sub masă. Făcăleţul ăla tare de sub masă. Adu-l încoace!”, strigă bărbatul. Ulterior, el pleacă pe stradă şi-i filmează pe oamenii căzuţi la pământ, care primesc primul ajutor.

După o lună și jumătate de la atentat, Florin Morariu s-a întors acasă, în Iași. S-a declarat atunci dezamăgit de faptul că a cerut protecție din partea Marii Britanii, de teamă că ar putea fi atacat de apropiați ai teroriștilor, dar nu a primit atenție nici din partea autorităților britanice, nici din partea celor române.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.