Premieră în România. Studenții vor putea să studieze timp de un an într-un alt oraș

amfiteatru
Studenții vor putea să învețe timp de un an la o altă universitate. Foto: timetv.ro

Studenţii din patru mari centre universitare din ţară vor putea să studieze timp de un semestru sau de un an într-un alt oraş, relatează digi24.ro.

Programul, care începe în toamnă, este o premieră pentru România, iar tinerii care aleg să participe vor avea cazarea şi masa asigurate.

În proiect sunt implicate universităţile din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti. Studenţii care au medii bune şi sunt integralişti pot face un an sau un semestru la o facultate din alt oraş, care are specializarea studiată de ei.

„Ar fi o idee interesantă să capeți experiență și să vezi în alte locații cum se pot desfășura cursurile și dacă este diferență, dacă este mult mai bine predat sau mai puțin”, a declarat un student pentru postul de televiziune.

Deşi vor susţine examene cu alţi profesori, creditele vor fi recunoscute la facultatea la care au fost admişi.

„Vom face o perioadă de înscriere pentru astfel de mobilități Erasmus, vom pune la dispoziție facultățile unde pot să meagă, iar în funcție de înscrieri le vom centraliza, vom discuta cu universitățile respective, vom vedea numărul de locuri care pot să asigure astfel de mobilitate, pentru că noi trebuie să le asigurăm și cazările”, a spus Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Bursă de 500 de lei

Din toamnă, câte 50 de studenţi de la fiecare facultate din Universitatea Babeş-Bolyai vor putea studia primul semestru în Timişoara, Iaşi sau Bucureşti. Instituţia a decis deja şi cuantumul bursei pentru un semestru.

„Deci cu cel puţin 500 de lei, şi acolo unde este cazul cu cealată bursă de studiu sau de merit, cu asigurarea cazării pe care toate cele cinci universităţi s-au angajat să o rezolve, credem că toţi aceşti studenţi se pot descurca”, a spus Ioan Bolovan, prorector UBB.

Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia
Încă 2 zile de reduceri uriașe la eMAG
Campioni la mărinimie. Oamenii care trudesc pentru a salva satele României

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.