Premieră în România. Sute de magistrați protestează în tăcere

FOTO: Ionel Stoica/Facebook

Sute de magistrați din toată țara au protestat. E o premieră în justiția din România.

La București, procurorii și judecătorii au ieșit pe treptele Palatului de Justiție, pentru a-și arăta nemulțumirea față de modificările legilor justiției pe care vrea să le facă alianța PSD-ALDE-UDMR.

Au protestat în fața instituțiilor judecătorești și magistrați din Iași, Cluj, Constanța, Brașov, Sibiu, Maramureș sau Timișoara.

Un magistrat din București le-a declarat jurnaliștilor că legea le interzice magistrților să facă grevă, nu să protesteze.

Judecătorii şi procurorii şi-au exprimat astfel nemulţumirea pentru faptul că parlamentarii nu au ţinut cont de punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii – care a dat un aviz negativ – referitor la modificările Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Potrivit unui comunicat de presă, protestul vine „ca urmare a adoptării de către Camera Deputaților a unor proiecte de lege privind domeniul justiției, cu ignorarea avizului negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, a voinței exprimate a peste 4.000 de magistrați și a recomandărilor Comisiei Europene, respectiv ca urmare a promovării unor inițiative legislative pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedura penală, de natură să conducă la lipsirea organelor judiciare de instrumentele menite să asigure protecția victimelor și identitatea infractorilor, făcând astfel în mare măsură inaplicabilă justiția penală”.

FOTO: Ionel Stoica/Facebook

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.