Premieră în politica românească de după `89. Guvernul își asumă răspunderea pe buget

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Guvernul condus de Ludovic Orban marchează o premieră în politica românească de după Revoluția din 1989. Premierul a anunța că Executivul își asumă răspunderea pentru buget.

„Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pentru trei proiecte de lege: Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și legea de corectare a OUG 114, care a provocat efecte devastatoare în economia romanească.

Decizia de angajare a răspunderii este o decizie responsabilă și indispensabilă pentru atingerea obiectivului de a reuși pană pe 31 decembrie să oferim României un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realitățile economice și să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme sau autorități locale să știe la ce să se aștepte pentru 2020”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Ludovic Orban a spus că a luat această decizie pentru că o dezbatere în Parlament pe Legea bugetului de stat ar însemna să nu fie adoptat până la sfârșitul anului bugetul pentru 2020.

„După cum arată programul e foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să putem finaliza bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat în termenul stabilit

Angajarea răspunderi va permite fiecărui parlamentar şi grup parlamentar să prezinte amendamente la proiect”, a spus Orban.

Ieri, președintele Klaus Iohannis a declarat că ar sprijini angakarea răspunderii Guvernului pe buget.

„Dacă guvernul se hotărăşte să promoveze bugetul din motive de calendar prin angajarea răspunderii mi se pare o variantă fezabilă, nu cred că trebuie să vorbesc eu cu liderii politici. Toată lumea înţelege că e mai puţin timp şi există o promisiune fermă a guvernului de a realiza bugetul până la sfârşitul anului. Uşor – uşor, celelalte variante nu mai sunt fezabile. Angajarea răspunderii e o variantă pe care aş sprijini-o”, a declarat Iohannis.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.