Prefectul Capitalei: Clădirile construite după `77 ar trebui să reziste la cutremure de cel puțin 8 grade

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat că normele în domeniul construcțiilor s-au schimbat după anul 1977, iar în București s-a construit respectând o normă foarte strictă care permite clădirilor să reziste la un cutremur de cel puțin 8 grade pe scara Richter.

De asemenea, prefectul a mai spus că majoritate clădirilor școlare sunt expertizate și, alături de internate, săli de sport, instituții de stat, în cazul unui cutremur, pot fi folosite ca adăposturi temporare.

Prefectul Capitalei a fost întrebat dacă există puncte de prim ajutor în Capitală, în caz de cutremur.

„Nu avem puncte, sunt stabilite dar nu sunt puncte care să fie astăzi operaţionale, pentru că este vorba de şcoli, instituţii de stat, săli de sport, etc, dar care imediat dacă, Doamne fereşte, se întâmplă un cutremur, pot fi folosite pentru o adăpostire temporară.

Există internatele, există şcolile, internatele de licee, ale facultăţilor, pentru că, în cazul unor asemenea evenimente, cursurile facultăţilor, programul de funcţionare a şcolilor se întrerupe, astfel încât există spaţii suficiente, predeterminate pentru un asemenea nedorit eveniment”, a spus Toni Greblă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.