Predicțiile finanțiștilor. Cât vor fi ROBOR și cursul euro în 2019

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Un sondaj realizat în rândul celor mai buni analiști financiari, membri ai Chartered Financial Analyst România (CFA), arată că 83% dintre aceștia estimează un curs euro de 4,69 de lei pentru mai 2019 și de 4,74 pentru luna decembrie a anului viitor.

Potrivit unui comunicat al CFA România, se anticipează că inflația pentru următorul an va înregistra o valoare medie de 4,23%, iar rata medie a ROBOR cu scadența de 3 luni va fi de 3,64%.

„În luna noiembrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară cu 4,1 puncte până la valoarea de 44,3 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 0,2 puncte). Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioară cu 7,0 puncte, până la valoarea de 55,6 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 4,1 puncte). Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 2,6 puncte până la valoarea de 38,7 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 2,4 puncte).

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,23%”, transmite CFA, printr-un comunicat de presă.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.