Prea ca la țară! Ferma cu cele mai productive vaci din România

În stațiunea de Cercetare Șiminic, din Dolj, sunt 170 de vaci din rasa Holstein-Frize. Sunt studiate încă din anii `70. Primele au fost aduse din Danemarca, iar pe parcursul ultimilor 45 de ani numărul lor a ajuns la 170, potrivit Digi24. Potrivit cercetătorilor care lucrează aici, o vacă poate da și până la 60 de litri de lapte pe zi.

„Poate să consume aproape 20 de kilograme de substanță uscată pe zi și au un uger foarte mare”, a declarat medicul veterinar Gabriel Motor Gil, pentru Digi24.

Ferma se autofinanțează din laptele care e produs în Stațiunea de Cercetarea, care e vândut cu 1,5 lei pe litru, iar brânza se dă cu 8 lei kilogramul.

„Dacă am vrea exemplarele astea să le vindem în două zile, în două zile le-am vinde pe toate. Sunt foarte căutate. Livrăm, în general, juninci la peste 1.500 de euro pe cap”, a adăugat directorul Stațiunii de Cercetare Șiminic, Constantin Găvan.

Agricultorii spun că nu-și permit să cumpere o vacă din această rasă, chiar dacă investiția ar putea să o amortizeze destul de repede. Preferă rasele comune, mai ieftine și care dau în jur de 15 litri de lapte pe zi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.