Praga, cea mai scumpă capitală europeană? Rezervările din timp, secretul unei vacanțe ieftine

praga_raul_valtava
Râul Vâltava este traversat de multe poduri, inclusiv de celebrul Pod al lui Carol din imagine

Dacă vestea recentă potrivit căreia Praga va fi cea mai scumpă capitală europeană de Revelion v-a făcut să vă gândiți de două ori înainte de a pleca la drum spre Cehia, atunci primăvara sau toamna anului 2012 ar fi un bun moment pentru vizitarea capitalei.

Astfel veți scăpa de valurile de turiști care se scurg pe toate străduțele din centrul orașului în timpul verii. În plus, dacă vă faceți rezervările de acum puteți sta într-un hostel cu numai 3 euro de persoană sau într-un hotel luxos de patru stele cu 36 de euro pe noapte.

Foarte populară în ultimii ani, Praga este ticsită de vizitatori chiar și în afara sezonului obișnuit. Veți remarca acest lucru în momentul în care la mijlocul lunii noiembrie va trebui să navigați încet printre zecile de grupuri de turiști care traversează Podul lui Carol în ambele sensuri, oprindu-se din loc în loc să răsfoiască albumele pictorilor ambulanți sau să hrănească veșnic înfometații pescăruși.

Revenind la știrea transmisă de postul Radio Praha, tariful mediu de cazare într-un hotel din Praga în noaptea dintre ani, într-o cameră dublă, ar urma să ajungă în acest an la 361 de euro, mult peste Paris (239 de euro), Amsterdam (250 de euro) sau Barcelona (200 de euro). Rămâne de văzut dacă hotelierii din Praga vor ridica atât de mult prețurile în noaptea de Anul Nou.

Oferte city break la Praga

Însă dacă vă faceți rezervări de acum pentru o mică vacanță de trei-patru zile în primăvara anului viitor veți descoperi că Praga nu este chiar așa de scumpă. Un pachet de tip city break printr-o agenție de turism (ce include transportul, trei nopți de cazare în cameră dublă la hotel de trei stele și micul de dejun) costă între 109 euro de persoană (cu autocarul) și 199 (cu avionul).

Dacă plecați pe cont propriu e bine de știut că, per total, veți plăti ceva mai mult. Cele mai ieftine bilete de avion costă în jur de 180-200 de euro dus-întors, la fel și biletele de tren prin intermediul CFR (trenul face 22-24 de ore). Doar biletele pentru autocar sunt ceva mai ieftine: 136 de euro.

Cazare în Praga

Poate nu vă vine să credeți, dar un loc într-o cameră comună cu 6-16 paturi, într-un hostel precum St. Christophers at The Mosaic House sau Czech Inn ajunge chiar la 3-5 euro pe noapte.

La un hotel de trei stele precum Hotel Avion, dacă vă faceți rezervări de acum pentru luna martie a anului viitor, prețul pentru un loc în camera dublă este de 16 euro de persoană (tariful include și micul dejun).

Pentru cei care vor să stea chiar în centrul orașului, la doi pași de Piața Wenceslas, de gara principală și de Opera de Stat, o opțiune este hotelul de patru stele Sovereign Prague. Camerele luminoase şi elegante sunt izolate fonic şi au vedere la stradă sau spre curtea interioară.

Includ televizor prin satelit, minibar, băi spațioase şi un aparat pentru prepararea ceaiului sau a cafelei. Hotelul dispune și de o saună, baie de aburi și sală de sport. Dacă vă faceți rezervările de acum pentru primăvara viitoare, prețul pentru un loc într-o cameră dublă este de 36 de euro pe noapte.

Obiective turistice în Praga

1. Vâltava și Podul lui Carol. Zona este un furnicar de dimineața până seara: turiști, îndrăgostiți, pictori ambulanți, formații de instrumentiști ce cântă orice gen de muzică, de la jazz la baroc. Construcția podului a început în timpul lui Carol al IV-lea (secolul al XIV-lea), rege al Boemiei și totodată împărat al Imperiului Romano-German. El a transformat Praga într-o capitală imperială. Orașul și-a păstrat până astăzi măreția și monumentalitatea de odinioară, concurând Viena în strălucire.

Praga_podul_lui_carol_07

Praga_podul_lui_carol_05

Praga_podul_lui_carol_03

Praga_podul_lui_carol_04
O fetiță atinge relieful de la baza statuii Sfântului Ioan Nepomuk, un personaj care și-a găsit moartea chiar aici, fiind aruncat în Vâltava de pe Podul lui Carol. Atins cu venerație de turiștii creștini, relieful nu riscă să își piardă luciul. Statuia este una dintre cele 30 ridicate de-a lungul podului.

Praga_podul_lui_carol_02

Praga_podul_lui_carol_01

Praga_podul_lui_carol_06

Praga_podul_lui_carol

Praga_podul_lui_carol_00

2. Catedrala Sfântul Vitus (secolul XIV) se află în incinta Castelului din Praga.

vitus

catedrala_sfantul_vitus_praga_00

catedrala_sfantul_vitus_praga

catedrala_sfantul_vitus_praga_vitraliu

catedrala_sfantul_vitus_praga_mormant

3. Castelul din Praga. Cele mai vechi ziduri descoperite datează din secolul IX. Zona castelului s-a extins de-a lungul timpului, înglobând locuințe, biserici și prăvălii.

Praga_castel_04

Praga_castel_05

praga_castel

Praga_castel_02

Praga_castel_01

praga_muzicieni_00

4. Orașul vechi

praga_cantaret

praga_masina_de_epoca

praga_cumparaturi

Praga_centrul_vechi

Praga_centrul_vechi_00

Praga_centrul_vechi_01

Praga_centrul_vechi_02

Praga_centrul_vechi_03

5. Zidul John Lennon și „podul îndrăgostiților”

praga_zidul_indragostitilor

praga_zidul_indragostitilor_00

Zidul_John_Lennon_00

Fotografii: Andreea Dogar