Praful saharian „poate provoca leziuni pulmonare inflamatorii”

FOTO: WelshPixie/Pixabay.com
FOTO: WelshPixie/Pixabay.com

Medicii pneumologi spun că praful saharian, care ajuns în episoade, în ultimii ani, în zone din România, adus de curenți, din nordul Africii, poate provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Potrivit specialiștilor, praful saharian conține magneziu, fier, calciu, granule de fosfor și uneori chiar mercur.

„Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele(o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune.

Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. Aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cei cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratori cronice, acestea pot dezvoltă episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficientă respiratorie ușoară. Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare.

În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare”, explică Ionela Iovan, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, pentru Observatorul Prahovean.

FOTO: WelshPixie/Pixabay.com