Pozele care au înfuriat România. Ce pedepse au primit ucigașii de capre negre

Sursa foto: Danpavaloiu.ro

Sursa foto: Danpavaloiu.ro

Pe 19 iunie, în jurul orei 20:00, la Iezer, sub Pietrosul Rodnei, a fost împușcat un exemplar de capră neagră în plin sezon de prohibiție, semnala jurnalistul Dan Păvăloiu, care a prezentat, la TVR, emisiunea „Natură și Aventură”.

„Fapta s-a întâmplat sub ochii unui grup de turiști stupefiați ceea ce denotă că braconierii sunt obișnuiți să-și facă mendrele în zonă fără a fi pedepsiți de autorități. Turiștii, 5 fete și 4 băieți au fost avertizați de braconieri să nu cumva să facă poze dar au reușit pe ascuns câteva instantanee.

De asemenea, sunt de acord să depună mărturie. Dealtfel, infractorii s-au bucurat de complicitatea celor de la stația meteo unde și-au lăsat mașinile de teren. Cel mai probabil făptașii sunt din Borșa Maramureș care de foarte mult timp este polul braconajului din Munții Rodnei.

Vă rog ca pe viitor, dacă observați asemenea evenimente apelați 112 și cereți jandarmeria!”, mai spunea atunci Dan Păvăloiu, pe blogul său.

După aproximativ două săptămâni, doi bărbați din Borșa au fost reținuți pentru 24 de ore și s-a început cercetarea lor pentru comitarea infracțiunilor de braconaj cinegetic, uciderea speciilor de faună sălbatică protejate, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă letală. Au fost apoi trimiși în judecată, iar pe 17 noiembrie a venit și prima sentință.

Dan Păvăloiu anunță că ambii au primit pedepse de închisoare, însă cu suspendare. Unul dintre ei, acuzat de braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și uz de armă letală, a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, în condițiile în care este recidivist.

Celălalt a primit o pedeapsă de 1 an și 6 luni, tot cu suspendare, fiind acuzat de complicitate la braconaj cinegetic și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Denumit ştiinţific Rupicapra rupicapra carpathica, acest animal ierbivor este gregar: trăieşte în ciopoare de 5-30 exemplare, conduse de femele bătrîne. Masculii adulţi de peste cinci ani duc o viaţă solitară, retraşi în zone greu accesibile. Vârstă unui exemplar poate fi aflată numărând inelele de pe coarne. Durata de viaţă este estimată la 15-20 de ani.

Capra neagră se distinge prin agilitate, putând face salturi de până la 2 m înălţime şi 6 m lungime. Chiar şi pe stânci abrupte, poate atinge o viteză de 50 km/ora. La nevoie poate înota, dar traversarea lacurilor alpine o epuizează. Printre duşmanii caprelor negre se numără urşii, lupii, râșii şi acvilele de munte, dar numărul exemplarelor nu este periclitat de prădători, ci de braconieri, potrivit specialiștilor.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version